3x vrolijk ontspannen bij sinterklaasstress

Het is weer Sinterklaastijd. Dat zorgt bij veel kinderen voor Sinterklaasstress. Daarom een artikel met 3 superleuke spelletjes om je kind te helpen ontspannen en prikkels te verwerken. Leuk voor thuis, maar ook op school of kinderdagverblijf. Pret en ontspanning verzekerd!

Juist in de feestmaanden, waar Sinterklaas onderdeel van is, loopt de spanning bij veel kinderen flink op. Even lekker bijkomen gaat steeds moeilijker want dan staat het volgende alweer ‘voor de deur’. Het Sinterklaasjournaal, de rommelpiet op school, Pieten in de stad of iets in je schoen.

Actief ontspannen

Dat ontspannen gaat ook lastiger als je al zoveel drukte hebt in je hoofd of in je lijf. Op zo’n moment is het fijn om juist actief iets te doen, waar je dan wel van ontspant of opgedane prikkels mee kunt loslaten. Actieve inspanning zorgt voor ontspanning. Daarom een drietal spelletjes om actief te ontspannen. Ze zijn in Sinterklaasstijl opgeschreven. Ik benoem telkens dat je pepernoten kunt inzetten. Maar misschien is het juist wel fijn een neutraal voorwerp te kiezen. Om juist niet de hele tijd met Sinterklaasonderdelen bezig te zijn. Er staan dus ook alternatieven bij.

  1. Pepernoten verzamelen

Leg een aantal pepernoten op de grond en een bakje. Jullie doen je schoenen en sokken uit. Je probeert met je voeten de pepernoten in het bakje te krijgen.

Lukt het ook met alleen maar de tenen? Je kunt verschillende formaten pepernoot gebruiken. Welke is makkelijker of juist moeilijker in het bakje te krijgen?

Je kunt hiervoor echte pepernoten gebruiken. Maar ook steentjes en dan doe je net alsof. Knikkers, kastanjes, eikels of grote kralen zijn een mooi alternatief.

  1. Pepernotenmassage

Je kind zit voor je met zijn kleding aan. Dit kan ook heel goed met meerdere kinderen bij elkaar. Met je hele gezin of als je met kinderen werkt op je groep. Dan zitten jullie achter elkaar ‘in een treintje’. Bij voldoende deelnemers kun je de kring rond maken.

Je legt uit dat je gaat doen alsof je op elkaars rug pepernoten gaat bakken. Eerst veeg je met je hand het werkblad schoon. De beweging die je daarbij maakt is dat je zachtjes veegt op de rug. Dan pak je meel en legt dat in een ‘kom’. Je doet net of je met je hand meel op de rug legt en tikt zachtjes met je alle vingertoppen tegelijk op de rug. Je voegt suiker toe en dit voelt je kind als kleine tikjes met je vingernagels.

Dan een ei. Het ei verspreid zich door met je hele vingers over de rug te spreiden. Vanuit het midden naar buiten. Nu gaat alles door elkaar. Met je handen maak je rustige draaibewegingen op de rug, alsof je alles door elkaar roert. Nog even kneden en het lijkt net alsof je met je vingers de stof van de kleding bij elkaar pakt. Hiervoor krom je je wijsvinger en daar ga je met je duim tegenaan. Telkens weer. Nu maak je kleine bolletjes en dit worden de pepernoten. Je kind voelt dat je met één vingertop een pepernoot neerlegt op de rug. Overal op de rug komen zo ‘pepernoten’ te liggen.

Je bent natuurlijk van harte uitgenodigd om je eigen pepernotenvariatie uit te voeren! Je kunt op het eind vragen of je kind wil wisselen en zo jouw rug wil masseren.

Belangrijk is dat de bewegingen rustig en prettig worden uitgevoerd. Het  pepernoten bakken is ter ontspanning.

  1. Pepernotenmachine

Hiervoor heb je rietjes nodig, pepernoten (of pluisjes wol, kleine Legoblokjes of iets dergelijks) en een bakje of een cirkel getekend op papier.

De voorwerpen liggen naast het bakje op de grond. Met het rietje zuig je één pepernoot op, blijf zuigen en verplaats ondertussen het rietje boven het bakje. Pas boven het bakje stop je met zuigen. Voor kleine kinderen een ‘kwijl-alert’, dus een doekje erbij kan handig zijn ;-).

Na Sinterklaas

Na de Sinterklaastijd kun je deze spelletjes natuurlijk ook nog doen. Alleen dan noem je het anders en gebruik je geen pepernoten maar echte of nep kerstballetjes, paaseieren of iets anders wat bijvoorbeeld past in het seizoen.

—-

Na een drukke dag  kun je je kind helpen bewust ontspannen naar bed te gaan met mijn boek ‘Lekker slapen, doe ik zo!’  Je bestelt dit boek voor 14,94 (incl verzendkosten) zodat het op het nachtkastje van je (klein)kind kan liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *