5x je kind helpen ontladen tussen school en thuis

Je kind heeft de hele dag zijn best gedaan op school. Is meegaand en rustig geweest; de juf of meester merkt niets bijzonders aan je kind. Toch loopt het emmertje bij jouw gevoeligerd overdag vol. En het minste of geringste kan het doen overlopen. Dan sta jij soms zelfs nog op het schoolplein met een huilend of boos kind. Of het ontploft thuis. Deze vrolijke en doeltreffende activiteiten helpen je kind te ontladen en ontspannen voordat je thuis bent.

Dat je kind bij jou de veiligheid voelt om te ontladen in een huilbui of boosheid, is eigenlijk een goed teken. Hoe vreemd dit ook mag klinken. Je kind voelt zich veilig genoeg om bij jou zich te uiten. Helemaal te laten gaan. Voelt bij jou die veiligheid dat mama of papa er altijd voor je zijn en oplossingen helpen vinden, ook al ben je nog zo verdrietig of boos.

Opgedane informatie, prikkels, loslaten op de route van school.

Toch is zo’n explosie van boos of verdriet niet fijn. Voor je kind niet. Voor jou niet. En ook niet voor jullie onderlinge band. Juist de route van school naar huis biedt mogelijkheden om te ontladen. Opgedane informatie, die ik ook wel prikkels noem, los te laten. En naast het ontladen ook nog te ontspannen.

Is jullie route naar huis maar 1 minuutje? Of vind je het moeilijk zelf hierin iets te verzinnen? Met onderstaande tips lukt het ook jouw kind rustiger thuis te komen.

Tip 1: Van lantaarnpaal tot lantaarnpaal

Verzin om de beurt allerlei leuke, grappige, simpele of juist ingewikkelde manieren om van de ene lantaarnpaal naar de volgende te komen (of van boom tot boom). Huppelend, hinkelend, rondjes draaiend. Of, zoals op de foto, met één been op de stoep en de andere in de goot. Doe lekker gek! En kies wat je kind qua motoriek aankan.

Tip 2: Gevoelstypetjes

Verzin een typetje die iets heel naars ruikt. Laat zien dat dat typetje het ontzettend vies vindt. Je kunt hier dieper op ingaan door te vragen of er vandaag ook zoiets op school was.
Bij een volgende paal, of stoplicht, of boom doet je kind een typetje die iets heel vrolijks meemaakt. En zo kun je telkens een gevoel of gebeurtenis aandacht geven.

Tip 3: Menselijke ketting

Je gaat om en om iets aan elkaar doorgeven. Hierbij is het vooral de bedoeling dat je gaat rekken en strekken wat het loslaten bevordert. Een tas met gestrekte armen aan elkaar doorgeven. Of onder je gespreide benen door, achterstevoren zelfs.
Heb je geen tas, gebruik dan een tak of neem voor de gelegenheid een bal mee.

Tip 4: Ga zingen

Hard, zacht, snel, langzaam. Een smartlap met het nodige ‘nep’gesnotter of zing als een reus met een zware stem. De trilling van het zingen helpt ook weer om los te laten.

Tip 5: Parcours

Deze kost een beetje meer voorbereiding en pas je toe als je merkt dat de stress wel erg vaak oploopt en je dus even flink moet uitpakken. Leg thuis een parcours aan. Of verzin een parcours in het park, bij de speeltuin, in het bos, enzovoort.
Via de trampoline naar de schommel. Daarna met een bal stuiteren of gooien in een mand. Vervolgens 20x touwtje springen. En dán pas naar binnen.

Oplossingen

Voor de ouders die nog niet zo de mogelijkheden zien en denken ‘Ja, maar ik woon praktisch náást school’ of ‘Ik woon zo ver, we gaan altijd met de auto’. Overal is wat voor te verzinnen.
Woon je heel dichtbij? Neem een omweg! Breng desnoods picknick spullen mee. Ontladen en ontspannen ‘in het groen’ werkt juist extra goed. Ga je met de auto? Doe dan een keer een ritje langs het bos of langs het water. Daar kun je plonzen, waterdiertjes vangen, vissen, takken of steentjes gooien. Er is altijd een mogelijkheid om lekker te ontladen en ontspannen vóórdat je thuis bent!

—-

Na een drukke dag  kun je je kind helpen bewust ontspannen naar bed te gaan met mijn boek ‘Lekker slapen, doe ik zo!’ Bestel hier dit boek voor 14,95 (incl verzendkosten) zodat het naast je kind op het nachtkastje kan liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *