Als je een gever bent, een pleasende instelling hebt, dan heb je grote kans om ‘leeg te lopen’. Je geeft namelijk meer weg aan de ander dan goed voor jou is: je geeft vaak meer weg dan je hebt en daar loopt je vroeger of later op leeg. Dit kun je heel eenvoudig voorkomen door het beantwoorden van één simpele vraag!
Het is een prachtige eigenschap; willen helpen! Het voelt voor jou fijn om te geven en voor de ontvanger is de hulp fijn. Maar met een pleasende instelling is de verhouding tussen gever en ontvanger vaak uit evenwicht.
Daarnaast is het overmatig bezig zijn met anderen, in de vorm van je aantrekken wat iemand mogelijk van jou vindt, ook voor jou vaak te energievretend. Je wordt er onzeker door. Je zelfvertrouwen wankelt en je krijgt de neiging tot over presteren; je geeft te veel van je energie weg!
Horizontale en verticale bewegingen
Het weggeven naar de ander, het je te veel aantrekken van de ander; ik noem dat het maken van de ‘horizontale’ beweging. Je geeft energie weg, van je af. Naar de ander toe.
Er is ook een verticale beweging; het zorgen voor jezelf. Om jezelf stevig genoeg neer te zetten, aandacht te geven. Zodat je met een stevige verticale beweging, als je wilt (!) die horizontale beweging kunt ondersteunen.
Het aandacht geven aan de verticale beweging, vinden heel veel ‘zorgkipjes’ moeilijk. Alsof het niet in hun genen zit. Ze letten minder goed op zichzelf, weten niet meer goed wat ze zelf willen. Ze laten een ander altijd voorgaan en dit draagt niet bij aan hun gevoel van eigenwaarde.
Lichamelijk uitpersen
Als je al heel ver bent ‘leeggelopen’ dan gaan deze mensen, die een overmatig sterk ontwikkelde horizontale beweging maken, hun lichaam inzetten om toch nog restjes energie ergens vandaan te krijgen. Om nog maar meer te kunnen geven ga je je schouders optrekken, om ook daar nog een restje energie uit te wringen. Je trekt je darmen samen, om ook daar nog energiereserves vandaan te persen. Zelfs je hersenen lijken zich te vernauwen, dat merk je aan hoofdpijn en dat je je moeilijker kunt concentreren, om maar energie te verzamelen.
Alles zodat je maar kunt voldoen aan … de baas die je overvraagt. Of de taak af te ronden die eigenlijk niet bij je past. Om de blikken op het schoolplein te voorkomen. En je familie te helpen die ‘toch onvoorwaardelijk je hulp nodig heeft?’
Je stelt jezelf, je hele lichaam in op het (weg)geven.
Waarschijnlijk, of misschien past het woord ‘hopelijk’ hier beter bij; je weet dat dit ongezond is. Maar toch is er blijkbaar een mechanisme dat er voor zorgt dat je dit in stand houdt.
Bewuste vraag
Ondanks dat ik van mening ben dat dit aandacht behoeft en er diepgaande patronen omgelegd mogen worden, kan er direct vanaf nu al 1 zin helpen. Op het moment dat je weer een ‘uitgaande’, ‘weggevende’ beweging wilt maken, besef je dan de volgende vraag. -En volg hem op!-
Is wat ik wil geven, doen, regelen voor de ander ook wat ik al EERST aan mezelf heb gegeven?
Als je eerst voldoende aan jezelf geeft, dan zorgt dat er al voor dat je niet leegloopt.
Van wat dan over is, kun je geven aan de ander. (Beter nog, beslissen of je het wilt weggeven, of je die ander wel wilt helpen.)
Heb je het jezelf niet gegeven, dan is de kans groot dat je niet genoeg over hebt om weg te geven!
Geef je eerst jezelf, dan kun je nooit leeglopen. Je zorgt eerst voor een gezond energiepeil voor jezelf!
Indirect help je jezelf hierdoor ook in je eigenwaarde, gezondheid, zelfvertrouwen en zelfs in aanzien door anderen!
De oplossing is dus heel simpel. Zodra je merkt dat je de fantastische eigenschap van iemand willen helpen weer wilt inzetten, wees je even heel bewust bij de vraag; heb ik dit al eerst aan mezelf gegeven.
Lastig om dit te doen, omdat je dan een bekend patroon zou moeten doorbreken? Ik help je graag! Check mijn Happy HSPpakket wat ik voor je kan doen!
Dit artikel is gepubliceerd via de Bewustzijn school. Lees hier het hele artikel.