De 15 allerleukste kanten van hoog sensitieve kinderen

Heb jij een hoog sensitief kind? En zit je wel eens met je handen in het haar? In het kader van omdenken (en dankbaar zijn) een artikel over de allerleukste kanten van hoog sensitieve kinderen. Want als jij ziet wat hun unieke geschenk is, dan bloeien zij op. Welke herken je bij jou kind?

  1. Ze zien alles! Dus ook als je naar de kapper bent geweest. En ze zijn ook niet te beroerd daar een opmerking over te maken (Manlief; eat your hart out!)

2. Ze horen alles! Dus ook de dingen die NIET gezegd worden.

3. Het zijn aangeboren leugendetectors. Het lijkt wel alsof ze het ruiken! (Hun manier van informatie verzamelen en verwerken is heel geavanceerd. En soms kunnen ze het niet helemaal toelichten maar ze voelen, weten dat er iets niet aan het haakje is.)

4. Ze proeven het als je een andere boter gebruikt dan normaal. En als je toch de verkeerde boter op brood hebt gesmeerd zullen ze uit beleefdheid proeven. (Hier gisteren proefondervindelijk getest. Tot er gekokhalsd werd. “Nee schat tuurlijk hoef je dan dat broodje niet meer. Ik pak de andere boter wel weer.”)

5. Sommige kunnen voorspellen dat er sneeuw komt; handig je eigen weerman in huis! (De omslag in druk in de lucht wordt gesignaleerd door het propioseptisch systeem. Sommige kinderen krijgen hier hoofdpijn van. )

6. Ze zijn goudeerlijk. Zelfs een leugentje om bestwil herken jij als ouder direct.

7. Ze luisteren gewillig als je vertelt wat de bedoeling is.

8. Ze luisteren gewillig als je vertelt wat de bedoeling is EN kiezen vervolgens dat te doen wat zij zelf het beste vinden. (Dat levert soms voor jou een ongewenste reactie, maar reken maar dat je kind het vanuit de beste intenties doet. Vraag je kind maar!)

9. Als je druk bent, pakken ze een boek en drukken je dat in handen. Ze voelen feilloos aan hoe het met je gaat. En waar je behoefte aan hebt. Dat is op dat moment even relaxen met een boekje. (Een glimlach opzetten terwijl je je ontzettend moe of beroerd voelt zorgt dus voor verwarring bij je kind. Beter is te benoemen waarom je niet zo blij bent en aangeven dat het jouw probleem is en niet die van je kind.)

10. Ze zijn niet zomaar tevreden met het simpelste antwoord. Jouw kind laat zich niet zomaar met een kluit in het rietje sturen. Ze verkopen jouw kind geen knollen voor citroenen. (Dat je dus zelf 1000 keer voor zijn vierde verjaardag al hebt horen vragen ‘waarom?’ en ‘hoe werkt dat’ neem je dus graag op de koop toe. Want je wilt graag dat je kind nieuwsgierig en leergierig is. En dat ga je niet afstompen met ‘Daarom!’. Dat doe je pas bij de duizend en eerste keer 😉

11. Ze kunnen met verrassend wijze uitspraken uit de hoek komen!

12. Ze hebben vaak ideeën waar een ander niet op zou komen!

13. Deze kinderen voelen zich vaak onbegrepen, maar blijven toch uitreiken naar een ander. Een immense innerlijke kracht om goed te doen en te helpen voor het grotere doel.

14. Ze detecteren feilloos ieder stukje champignons in het eten, ook al had je nog met uitgestreken gezicht gezegd dat er deze keer geen champignons in zouden zitten. Dit werkt ook als iets bedorven is en dat is dan weer wèl superhandig!

15. Veel kinderen hebben geen gevoel of besef bij winnen. Ze vinden het fijn als iedereen meedoet. Dat is hun drijfveer!

Mag jij een hoog sensitief kind (helpen) opvoeden? Dan heb je een prachtig cadeau gekregen. Soms is het lastig de verpakking te openen, het geschenk als cadeau te zien of het geschenk überhaupt te ontvangen. Bij mij kun je leren ‘cadeautjes uitpakken’. Welkom!

Trouwens, herken jij er een aantal bij jezelf? Hoog sensitiviteit is erfelijk. Voor deze kinderen is het belangrijk dat hun ouders begrip hebben en hen helpen omgaan met hun sensitiviteit. Het kan zijn dat jij daar vroeger/tot nu toe nog geen goede voorbeelden of begeleiding in hebt gehad. Ik coach zowel kinderen als volwassenen. Ook jij bent van harte welkom voor een sessie!

Check hier hoe jouw kind of jijzelf een Happy HSP wordt!

Tip; vindt jouw kind het lastig ontspannen te gaan slapen? Ik heb een boek geschreven met 12 fijne oefeningen om uit te kiezen. Er staan ook tips in EN een slaapverwekkende smoothie! Lekker slapen, doe ik zo!

[ Eerder in aangepaste vorm verschenen voor het on-line platform Jack & Juul wat nu niet meer bestaat.]

2 gedachten over “De 15 allerleukste kanten van hoog sensitieve kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *