Een nieuw verhaal over jezelf vertellen (deel 2)

In de spotlight

“Ik val iedere keer op mijn b*k. Nu wil ik dat dit nieuwe project van mij eens slaagt!” Ze zit tegenover me aan de andere kant van het skypegesprek tijdens de sessie.
“Ik heb al wel 10 projecten gestart en iedere keer wordt het niets. Ga ik maar weer iets nieuws verzinnen.”

Haar verhaal is ‘Alles wat ik doe, mislukt.’ Dit is háár verhaal. Dat ze zichzelf vertelt.

Ik nodig haar uit een nieuw verhaal te vertellen, door aan te geven hoe ik – en waarschijnlijk velen met mij – het zien; ‘Je bent al 10x gevallen. Maar ook al 11 x opgestaan! Met weer een nieuw plan. Wat een kracht. Wat een creativiteit! Wat een doorzettingsvermogen!’

De feiten zijn relikwieën in een verhaal dat je zelf vertelt.

Door de sessie met mij heeft ze de kans gecreëerd dat er een ander licht viel op eerdere  gebeurtenissen. Dat geeft de mogelijkheid het achteraf van een andere kant te bezien. En dat is het startpunt van een hele keten aan dingen die daarmee verandert kunnen worden;

Door iets ‘in een ander licht te bezien’ vallen er andere dingen op. Of kun je nu dingen zien die je toen nog niet kon (in)zien.

Daarmee kun je het nu anders interpreteren.

Je krijgt er andere gedachten bij.

Die andere gedachten kunnen tot andere emoties leiden.

Zo kun je nu achteraf een ander gevoel krijgen bij iets. En dit kan heel helend werken.

Het kan al werken als je een vervelend gevoel over iets kunt neutraliseren.

Keuze

Het in een ander licht kunnen zien, en er daarmee een ander verhaal kunnen vertellen, kan erg helpen om in het nu anders met iets om te kunnen gaan. De vrouw in bovenstaande voorbeeld kan nu kiezen welk verhaal ze wil vertellen; Alles bij mij mislukt. Ik ben een mislukkeling. Of ik ben in staat telkens weer een nieuw plan te verzinnen! Ik  ben ontzettend creatief. Ik heb een ontzettende kracht om die sterke kanten telkens weer in te zetten!

Heel veel oude verhalen, overtuigingen, besluiten mogen in ander licht gezet worden. Mag afscheid van genomen worden. Vervangen worden.

Ze dienen ons niet. Zijn niet aardig. Belemmeren ons. Vaak is het fijn als je met iemand kunt sparren om ander licht op iets te laten schijnen. Om jezelf toestemming te geven dat het ook anders kan, mag. Een andere manier wellicht zelfs beter is, fijner, ontspannener.

De feiten zijn relikwieën in een verhaal dat je zelf vertelt.’

Welk verhaal wil jij vertellen?

Nodig het licht uit om het lichter te maken

En juist die verhalen waarvan jij denkt dat het ECHT ECHT ECHT niet anders kan, dat het echt zo is. Dat jij dus gedoemd bent om … juist dan is het zo nodig om het licht uit te nodigen.

Juist als het zulke zware verhalen zijn, die zo op je drukken. Dan is dat de uitnodiging om er ander licht op te laten schijnen. Om het letterlijk en figuurlijk lichter te maken.

Het mag. Het kan.

Ik nodigen je uit een ander verhaal te vertellen. Een ander verhaal over ‘toen’. Over nu.

Over straks

Nu je weet dat het mogelijk is dat een ander licht op iets schijnen, tot een andere verhaal kan leiden, heb je een tool in handen om dit ook richting de toekomst te doen. Je hebt het dus zelf in je handen  welk verhaal je later wilt vertellen over wat je straks nog mee gaat maken: Je kunt zelfs je eigen verhaal over wat je nog gaat meemaken, gaan schrijven! (of gaan schilderen, tekenen, enz) Hierover lees je in deel 3 van deze serie.

Wil je actief en samen met anderen je nieuwe verhaal gaan schrijven? Ik organiseer een training hierover op diverse data. Lees er hier meer over. De eerste trainingen zijn in november en omdat het een nieuwe training is, organiseer ik het twee keer gratis.

Eerst even ontdekken of jij inderdaad ook zelf in staat bent tot andere gedachten te komen? Als startpunt van de hele keten die daarmee kan meeveranderen?

Vraag dan mijn gratis Mindset Transformatie Module aan.

Ten slotte, een prachtige video die hier zo bij past. Ik heb hem al in diverse lezingen en workshops laten zien en wil hem jullie hier niet onthouden. Van Marlies Bras van Tread Softly

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *