Heeft jouw kind ook zo’n vol hoofd?

Een kind met een vol hoofd doet vaak druk. Kan last hebben van hoofdpijn. Hoeft meestal (nog even) geen eten, want het zit ‘al zo vol’. En heeft soms meer moeite met concentreren. Het is dus zaak om dat hoofd rustiger te maken.

Druk druk druk

Het druk hebben omdat je een volle agenda hebt is tegenwoordig bij kinderen al heel herkenbaar. Bovendien krijgen ze meer mee van de wereld via tv of internet. Al met al genoeg redenen voor kinderen om volle hoofden van te krijgen. Als je dan ook nog eens te maken hebt met een hoog sensitief kind, kan het zijn dat jouw kind nog sneller een vol hoofd krijgt.

Informatie verzamelaars

Hoog sensitieve kinderen zijn namelijk in staat heel veel informatie uit hun omgeving op te pikken met hun zintuigen. Dat alles wordt in hun hoofd opgeslagen. Informatie van buiten hen zelf; wat ze zien, horen enzovoort. Maar ook informatie van henzelf over hoe het in hun lijf roert. Ze voelen zich koud of voelen een kriebeltje in hun buik. En omdat het ‘goede voelers’ zijn, voelen ze daarmee heel veel bij zichzelf. Nog meer informatie dus in hun hoofd erbij.

Informatie verwerken

Daarnaast is een kenmerk van hoog sensitieve kinderen dat ze die informatie diepgaand verwerken. Op meerdere plekken tegelijkertijd in de hersenen. Dus dat is ook al meer activiteit en daarmee ‘drukte’.

Informatie ‘wegen’

Dan nog; herkenbaar bij hoog sensitieve kinderen is hun enorm ontwikkeld normen en waardenbesef. Al op jonge leeftijd. Wat ze aan informatie oppikken en verwerken gaat langs hun interne toetsingscriteria. Dat gaat om informatie die ‘er in komt’. Maar ook de informatie die ‘eruit’ gaat in de vorm van wat ze zeggen en doen. En daar kunnen deze kinderen heel veel mee bezig zijn. In zichzelf. (Ik moet mama toch helpen, want ze is niet zo fit. Moet ik dan eerst vragen of ik de tafel zal helpen dekken? Of voorstellen dat we maar makkelijk gaan eten vandaag? Hoe kan ik mama het beste helpen?)

Tijdelijke oplossing

Vaak helpt het om een ontspanningsoefening te doen. Want als je druk bent in je hoofd, stijgt je stressniveau. En dat zorgt voor spanning in je lijf. Als je een ontspanningsoefening doet, verlaag je dat stressniveau en voel je je meer ontspannen. Echter, het hoofd blijft nog steeds vol.

Mindfulness kan ook helpen om je hoofd niet nog voller te krijgen; je concentreert je op 1 ding tegelijk. En je bent alleen daar heel bewust mee bezig. Echter, wat al in je hoofd zat, zit er nog steeds in. En als je weer uit de mindfulness-stand bent, heb je weer kans dat dat volle hoofd voor veel onrust zorgt.

Blijvende oplossing

In mijn praktijk Studio Sprankel help ik kinderen hun gevoeligheid te begrijpen en om te gaan met volle hoofden. Ik leer ze een techniek waarmee ze in 10 minuten zelf leren hun volle hoofd rustig te maken. Als ze deze techniek éénmaal hebben geleerd kunnen ze deze telkens zelf toepassen als het nodig is.

Ik krijg terug van de ouders dat de kinderen (maar ook die ouders) het fijn vinden dat ze zelf iets kunnen doen om het volle hoofd rustiger te krijgen. En dat het zorgt voor meer zelfvertrouwen bij hun kinderen. Omdat het hen leert zelf de baas te worden over het volle hoofd. In plaats van dat het volle hoofd ervoor zorgt dat je onrustig of ongeconcentreerd bent, hoofdpijn hebt of minder eetlust.

—-

Na een drukke dag  kun je je kind helpen bewust ontspannen naar bed te gaan met mijn boek ‘Lekker slapen, doe ik zo!’

Je kunt een inkijkje van dit boek, inclusief 2 gratis activiteiten aanvragen via deze link.

Of bestel meteen het hele boek voor 14,95 zodat het naast je kind op het nachtkastje kan liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *