Hoe 1 minuut per dag je leven al kan veranderen

 

(Schilderij van Eefje Jansen van Zachte kracht atelier)

Drukte, verwachtingen, todo-lijstjes, zo ziet jouw dag er uit. Maar; wat heb jijzelf hierbij nodig? Wanneer neem jij tijd voor jezelf? Start je dag met één ultieme vraag, en het brengt je de hele dag rust, overzicht en vervuld dat wat jij nodig hebt! In slechts 1 minuut!

1 minuut voor mezelf

Herken je dat, dat je maar doorgaat omdat er nog zo veel te doen is. Omdat het van je verwacht wordt. Omdat er een deadline ligt of je kind ziek is, zodat je bepaalde dingen wel MOET doen. Toch is het ook dan mogelijk één minuut tijd te nemen voor jezelf.

En in die ene minuut kun jij jezelf deze vraag stellen; Wat heb ik vandaag nodig? Zo simpel is het om naar jezelf te luisteren! Voel wat het antwoord is. En vooral; schrijf dat op.

Wat

Misschien heb je het een tijd druk gehad en voel je dat je rust nodig hebt. Waar bestaat die rust dan uit? Een wandeling alleen in het park? Of ongestoord een uur in een boek lezen?

Of stel je wilt vandaag graag een bepaalde taak afkrijgen in je werk, maar je merkt dat je je er onzeker over voelt. Dan heb je zelfvertrouwen nodig. Dus dan heb je vaardigheden, of kennis nodig om je taak aan te kunnen. Of juist het gevoel dat je het wel kunt.

Door het zo te omschrijven maak je helder wat je die dag nodig hebt. En het meest effectief is dan dat je gaat toespitsen op hoe je dat die dag gaat realiseren: Wat precies heb ik vandaag nodig? En dit kan zijn een uurtje ongestoord lezen in mijn boek, en daarom vraag ik een oppas.

Of Ik heb het nodig vandaag me zekerder te voelen om die taak te kunnen doen. En daarom ga ik hulp vragen bij die ene collega. Of, en daarom ga ik nog eens die fijne feedback van mijn werkgever teruglezen.

Wat heb ik vandaag nodig?

Eén minuut de tijd voor jezelf nemen is eigenlijk maar heel weinig. Maar als je eens terugkijkt naar de afgelopen maand; is het je toen gelukt iedere dag zo’n moment voor jezelf te nemen? Om eens even een moment te pakken om echt  goed te luisteren naar jezelf, naar jouw behoeften. Of ben je maar doorgehold?

Ik denk gedurende de dag een paar keer terug aan wat ik voor mezelf als wens of verlangen heb geformuleerd. Het helpt me om tijdens de bezigheden van de dag te kiezen waar ik mijn tijd aan ga besteden. Past dit bij wat ik nodig heb vandaag? Voedt het mijn verlangen? Geeft het me wat ik nodig heb? En omdat ik het die ochtend al geformuleerd heb, hoef ik er alleen maar aan terug te denken en het zet me weer op het pad dat ik wil bewandelen die dag. Doe het en je zult ook dit effect merken!

Ik daag je daarom uit om het als een goed voornemen te omarmen dat je jezelf 7 dagen lang deze vraag stelt; ‘Wat heb ik vandaag nodig?’. En dat hoeft niet vanaf 1 januari. Het mag zelfs vanaf NU, ook al is het niet eens ochtend als je dit leest. Wat heb jij NU nodig? En schrijf dit op. In plaats van het antwoord opschrijven kun je ook een tekening maken. Of zelfs iets meer tijd nemen en een schilderij maken, zoals Eefje Jansen heeft gedaan toen ze speciaal voor dit artikel dit bijpassende schilderij heeft gemaakt.

Effect

Als je wilt kun je nog iets uitbreiden; dan blik je ’s avonds terug op je dag. Om te kijken of je hebt kunnen realiseren wat je die dag nodig had. En als dat niet gelukt is, wat je dan de volgende keer anders kan doen.

Het fijnst is natuurlijk, als het wel is gelukt! Het besef dat je goed op jezelf gepast hebt en jezelf gegeven wat je nodig had.

En je zult zelfs merken dat als je dit zeven dagen lang doet, je ook je andere goede voornemens beter kunt volhouden. Want deze tijd nemen naar jezelf te luisteren werkt door. Die goede voornemen(s) heb je ook gekozen omdat ze goed zijn voor jou. Dus ook daarvoor geldt de vraag wat heb je er voor nodig?

Ik lees heel graag terug wat jij nodig hebt vandaag en wat het effect is voor jou door jezelf bewust deze vraag te beantwoorden.

Lastig allemaal? Vraag mijn gratis pdf aan in je mailbox. Daarmee ga je merken dat het je wèl lukt contact te maken met je innerlijke wijsheid om te achterhalen ‘Wat heb ik nu nodig’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *