Hoe blijf je bij jezelf als het leven veel aan je vraagt?

Als er heel veel speelt in je privéleven, dan is het de kunst Self-in te blijven, zodat je niet Self-out gaat worden. Oftewel niet overspoelt, overprikkelt, overwerkt, of erger overspannen of burn-out gaat worden.

Speelt er weinig in je leven, heb je voor je gevoel weinig uitdaging en denk je dat je geen ruimte is om je eigen ding te doen, dan kun je OOK Self-out raken. Dan ben je onderprikkeld, komen jouw talenten en eigenheid niet voldoende aan bod, kun je richting een bore-out gaan.

Voor alles, vraagt het leven van je om Self-centrered te zijn. Gecentreerd in jezelf; dat je weet wie je bent, wat je wilt en wat je gevoel van eigenwaarde voedt.

Dan kun je vervolgens kiezen hoe je met de ‘uitdagingen’ van het leven om te gaan.

In dat kiezen zit hem de kneep; daar zitten oordelen op.

Van jezelf.

Van anderen.

Het vraagt stevigheid, vertrouwen op jezelf om met die oordelen om te kunnen gaan.

Starten vanuit jezelf

Er is in je hele leven zo veel te doen, te leren, aan te gaan. De eenvoudigste weg is te starten door bezig te gaan met jezelf te centeren; jouzelf als center, als startpunt te nemen.

Waar je eerst wellicht dacht ‘ik ben anders dan de rest’ kun je vanuit een zelfgecenterde blik dit bekijken als; ik ben gewoon wie ik ben en de rest is wellicht anders. (En klopt dat eigenlijk wel?)

Ik kan dit en dat lijkt anders dan wat anderen kunnen.

Voelt het ook anders voor jou als je het zo kunt bezien? Heeft het voor jou dezelfde of juist een andere lading?

‘Ik ben anders’ (en in je hoofd; en dat is dus niet goed).

Of ‘Ik ben gewoon mezelf en de rest lijkt wel eens wat anders te zijn.’ (hierbij keur je jezelf niet af, en ben je nog aan het beslissen of je iets met ‘de rest’ wilt. Er ligt minder verwachting en druk op.)

‘Ik voel dat dit voor mij niet goed voelt, dus ik doe dit of dat niet of juist wel.’

Door gehoor en opvolging te geven aan wat jij voelt en nodig hebt, zul je je fijner voelen. Wanneer je je eerst gaat afvragen of je gevoel wel klopt, of je eigenlijk niet zou moeten voelen zoals de rest, of je gevoel negeert, om vervolgens ook dingen te doen of laten die ook weer niet bij jou passen…. Kost allemaal heel veel meer energie. En breng je verder af van jouw centrum.

Egoïsme

Dat komt dan snel om de hoek kijken. Of zelfgecenterd zijn niet te egoïstisch is.

Wat als ik nu zeg; ja dat hele zelfgecenterd zijn, dat is wel egoïstisch ja. En jij hebt een negatieve lading bij het woord egoïsme, dan zou het voor jou iets zijn wat heel veel moeite kost om alsnog te doen. Of je zou in de weerstand komen, want je mag niet egoïstisch zijn, dus laat je dat hele zelfgecenterd maar achterwege.

Egoïsme is een woord. Een aantal letters bij elkaar. Net zoals vrede, liefde, woede, geld. Het zijn letters die woorden vormgen. En die woorden hebben een lading. Je voelt als het ware een trillingsfrequentie uitgaan van dat woord.
Er zijn woorden die een hoger trillingsgetal hebben dan andere. Vooral woorden die door heel veel mensen als positief worden beoordeeld, hebben een hoog trillingsgetal. Dit zijn woorden als liefde en koesteren.

Egoïsme wordt door heel veel mensen als negatief bestempeld. Daarmee krijgt zo’n woord een lager trillingsfrequentie. De positievere bewoording van egoïsme, ofwel met een hoger trillingsfrequentie, is ‘zelfgecentreerd’. Het kan zijn dat dit woord jou al beter past.

Voor weer andere mensen werkt het als je taal gebruikt als ‘ik kies vanuit mezelf.

Of ’Ik blijf goed bij mezelf. Ik zorg goed voor mezelf, zodat ik genoeg over heb om ook daarna ook goed voor anderen te zorgen.’

Allemaal uitdrukkingen met nuanceverschillen van egoïsme. En dan op zo’n manier dat het voor jou werkt!

Hoe zorg je dat jij Self-in wordt en blijft? Juist ook als het leven veel aan je vraagt? Wat heb jij daarbij nodig? En hoe kun je dit wenselijk voor jezelf omschrijven, in plaats van veroordelend?

Hoe maak je het voor jezelf zo aantrekkelijk mogelijk om goed voor je eigen wensen, belangen en dat wat jij nodig hebt op te komen?

Ik help je op weg;

Ik heb het nodig om…

Voor mij werkt het prettig wanneer..

Ik merk dat ik me het fijnst voel als…

Je mag je prettig voelen! Het is nodig om goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent dat het nodig is zelfonderzoek te doen:

Hoe voelt dit eigenlijk?

Wat heb ik nodig?

Waarvan raakt mijn systeem op tilt en hoe kan ik het ontspannen.

Wat heb ik nodig om mij lichamelijk maar ook geestelijk te voeden?

Als het leven veel van mij vraagt, hoe organiseer ik juist ook dan dat ik zelfgecentreerd kan blijven?

Het kan zijn dat je hulp nodig hebt jezelf deze vragen te stellen en te antwoorden. Vooral HSP zijn erg gericht op anderen, en zorgen minder goed voor zichzelf. Ik ben HSPcoach en Woordfluisteraar; ik kan je helpen ontdekken waarom je dit nog niet doet, en hoe je dat nu juist wel kunt gaan doen; goed voor je sensitieve jij gaan zorgen! (klik op de gekleurde tekst voor meer info)

Door liefde,

Ans Rozendal  www.StudioSprankel.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *