Hoera de Ik-vind-mama-stom-periode is aangebroken!

Jep, mama is stom. Wat ze zegt is stom. Wat ik als kind van haar moet is stom. Wat ik niet meer van haar mag is ook stom. En deze mama? Ik vind dat stiekem heerlijk! Want wat er gebeurt is dat ons kind een eigen mening krijgt. Haar ‘zelfdenkertje’ staat in de maximale stand. En als iemand mij een beetje kent, is dat zelfdenkertje een woord dat ik best vaak bezig 😉

Ook zal ik het meteen relativeren; ‘mama is stom’ is wat ons kind vindt SAMEN met de vriendengroep.  Ons kind gaat (sámen met die vrienden) ontdekken dat het anders kan. Dat onze lieve schattige volgzame kind lekker andere dingen belangrijk vindt. Ons kind legt andere nuances, ontdekt de eigen kwaliteiten. En o boy weet ik dat, want ik kan nog genoeg van onze kinderen leren!

Spel

Ja dat levert pittige discussies. Daar verlies ik wel eens een al grijze haar. Het is frustrerend als ons bloedje niet inziet waarom wij iets belangrijk achten. Waarom wij vinden dat er juist iets wel of niet mag. 

Dan komt het aan op doorzetten, daar waar wij het laatste nieuws op de app willen lezen. Liefdevol begeleiden met grenzen aangeven, terwijl de borden nog in de vaatslaaf moeten.

Daar spelen wij het spel: papa en mama zetten de paaltjes neer. En dan komt het getrek en geduw of die paaltjes toch een paar centimeter opgeschoven kunnen worden. Bij sommige kinderen kan dat. Bij anderen absoluut niet en moet je continu bijzonder consequent zijn.

Het is dus uitzoeken of ons kind zelf een andere mening is toegedaan, of dat het de mening van de vriendengroep is die doorklinkt. Zijn we er achter, dan volharden in wat wij als opvoeders willen meegeven. Dit is meteen het goede voorbeeld voorleven; bij jouw mening blijven, ook al wijkt die af van je kind (én hun vrienden). Want we willen immers ook dat ons spruitje dat doet.

Extra lastig vaak voor HSP ‘ers als je zo goed kunt aanvoelen wat de heersende mening is, wat de bedoeling volgens anderen/de groep is. Vooral als je niet goed contact hebt met jezelf, is het extra lastig je eigen mening te herkennen en vast te houden. En voor kinderen zelfs nog deze te vormen! (Wil je hierbij begeleiding voor jezelf / je kind, kijk dan bij mijn aanbod waar ik bij kan ondersteunen.)

Ongeschreven regel

Daarbij hoort zeggen als je het ook een keer niet weet. Of dat je terugkomt op een afspraak, omdat toch anders blijkt.  Echter wees bedacht op de ongeschreven regel; je kind wil graag als volwassene behandeld worden, maar behoudt zich het recht om als een klein kind te mogen reageren…

Opbrengst

Ik prijs me gelukkig door de opmerking die ons kind maakte tijdens ons wekelijkse complimentenrondje; Ik kan met mama altijd zo goed praten. (Het duurt een jaartje of 11, maar dan heb je ook wat!) Daar waar het opvoeden vaak zo repetitief voelt, waar resultaten zo lang op zich laten wachten, zie ik daar een fantastische lichtpunt. Heb ik  toch nog iets goed gedaan!

Computeren

Lieve ouders, je bent niet alleen. Het is zwaar. Het is mooi. Het is repetitief. Het is leuk. En passant leer je ook nog eens veel over jezelf.

Ik vind dat je ook heus eens mag zeggen dat je er een dag geen zin in hebt. Dan plan je gewoon een dagje ‘kinderen de baas’. Dan hoef jij niet voor het eten te zorgen. Geen ruziënde kinderen uit elkaar te halen. En…

mag jij net zo lang computeren als JIJ wilt!

Care to share hieronder wanneer jij eindelijk opbrengst ziet van jouw opvoeding?