Koesteren

Koesteren

Ik vond er weer eentje. Een woord dat precies de goede energie heeft. Dat prachtig klinkt. Dat dit keer zelfs precies zo uit je mond rolt als het woord an sich inhoud: koesteren.

Mijn zoon vroeg gisteren wat dat betekend ‘koesteren’. Ik vertelde over liefdevol verzorgen en aanraken. Zoals je bij een baby doet. Of een kitten.
Beschermen dus, zei hij. Maar het is zo veel meer. Beschermen op een bepaalde manier. Met een bepaalde intentie. En die intentie is liefdevol, zacht, teder. Ingezet door liefde.

Je zou immers ook een persoonlijke beschermer kunnen inhuren, maar die doet dat niet op een koesterende manier.

Ik verzamel mooie woorden. Heerlijke woorden. Koesterende woorden.

Koesteren, je gekoesterd voelen, is dat niet fijn! Is dat niet wat we eigenlijk allemaal willen?
Koester jij wel eens jezelf? Zo van twee armen om je heen. Warm, troostend. Aan jezelf aandacht gevend.

Geruststellen, dat zit er ook in. Want we ‘koesteren ons met de gedachte’ en dan gaat het om geruststellen.

In koesteren zit heel erg een ‘beweging’; iemand doet bewust iets voor een ander persoon, dier of voorwerp. Je ziet als het ware het gebaar wat iemand maakt. Iemand streelt koesterend het houtgesneden beeldje. Je koestert je huis of je hobby; de belangeloze, ultieme verzorging die geen wederkerigheid eist.

Het lijkt alsof het koesteren zelf het uiting geven is van je liefde in de meest ultieme vorm, zoals je die ook graag zelf zou ontvangen. Het uitgangspunt ‘doe een ander (niet) aan, wat u (niet) wilt dat uzelf geschied’ past hierbij precies!

Koesteren, hoe ga jij dat vandaag meer inzetten? En doe je dat ook bij jezelf?

Het voelt zo fijn; zorgen voor je zintuigen, zorgen voor jezelf. Trek heerlijke zachte kleding aan, of ga op een zacht kleed liggen. Wie weet zelfs op een schommel zitten. Dat versterkt nog meer het gevoel van koesteren door het wiegen. Zorg dat het licht niet te fel is. Kies voor fijne achtergrond muziek, of laat dat juist uit. Zet een heerlijke ruikende thee voor jezelf of steek een wierookstokje aan. En koester het moment dat je heerlijk voor jezelf zorgt. Dat je helemaal niets hoeft. Alleen maar het geven en ontvangen van koesteren voor jezelf.

Geen verwachting. Geen verplichting. Niets meer. Niets minder. Gewoon aandacht voor jezelf op een liefdevolle zachte manier waarmee jij je gekoesterd voelt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *