Stressvolle sinterklaasstrijd?

Sinterklaas en stress, ze lijken bij elkaar te horen. Een gezonde dosis spanning is leuk, maar wat als je kind wekenlang regelmatig in de stress schiet? Met dit artikel help jij je kind door de Sinterklaastijd heen zonder stress!

Spanning

Ten eerste is het zinvol te weten wat maakt dat je kind zo veel spanning krijgt. Weet jij dat? Weet je kind het eigenlijk wel?

Als je weet waar de spanning vandaan komt, kun je daar op inzoomen.

Is het omdat je kind niet weet wanneer het zijn schoen mag zetten? Of het wel het cadeautje krijgt wat hij verlangt? Of is het bang voor het oude gebruik van de roe of de cadeautjeszak waarmee je misschien wel mee terug moet naar Spanje, als je een keer iets stouts hebt gedaan? Als je weet waar de spanning vandaan komt, dan kun je daar op inzoomen. Bij Sinterklaas hoort een gezonde dosis spanning en verlangen. Als het meer is dan dat kun je dat dus doorbreken door in te gaan op de zorgen en angsten van je kind. En hier een groot deel van wegnemen. Je zult zien dat je kind daardoor gaat ontspannen.

Een fijne ademhalingsoefening kan helpen om de spanning uit het lijf los te laten.

Verwachting

Daarnaast speelt verwachting een rol. Niet alleen verwachting van wat je hoopt te krijgen aan cadeaus. Maar ook wanneer het kind zijn schoen mag zetten. Of ‘wanneer kan ik die (enge) Pieten tegenkomen in de stad?’.

Veel kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Veel hoog sensitieve kinderen helemaal. Want als ze weten wat de verwachting is, helpt hen dit. Omdat ze vaak zulke ‘pleasers’ zijn.

Het willen weten waar je aan toe bent, zit er erg sterk in.

Dan weten ze waar ze aan moeten voldoen. Natuurlijk is het een onderwerp om te kijken of ze wel aan alle verwachtingen ‘moeten’ voldoen. Maar het willen weten waar je aan toe bent, zit er erg sterk in. Het lijkt of ze pas dan kunnen ontspannen. En pas dan kunnen genieten! Je kunt hen hierbij helpen door aan te geven dat je met Sinterklaas hebt overlegd wanneer iets in de schoen wordt gebracht. En dit geef je ook aan op de kalender. Zo is het zichtbaar voor je kind.

De rommelpiet brengt ieder jaar wel een bezoek op school. Je kunt voordat je ’s ochtends naar school gaat je kind hier alvast op voorbereiden. Het hoeft niet, maar als je denkt dat dit past bij je kind, als het je kind kan helpen, dan kun je er voor kiezen je kind alvast in te seinen.

Uitrusten en uitrazen

Hoe dan ook, de Sinterklaastijd an sich is al heel spannnend. En het emmertje was al aardig vol gelopen door Halloween, Sint Maarten en een lange periode tussen Herfst- en Kerstvakantie. Dus uitrusten en uitrazen is extra aan de orde. Je kunt het aantal extra uitstapjes en afspraken beperken. Dat zorgt meteen al voor meer rust en mogelijkheden om uit te rusten, naar het bos te gaan, voor je uit te staren, enzovoort.

Al die opgebouwde spanning er weer lekker uitspringen, rennen, scheuren.

Daarnaast is extra uitrazen ook een slim idee. Al die opgebouwde spanning er weer lekker uitspringen, rennen, scheuren. En dan een beetje begeleid, zeg maar 😉 Dus alleen de kranten scheuren die jij hebt klaargelegd. En lekker buiten rennen in plaats van als dol dwazen door de huiskamer.

Kortom, zonder afbreuk te doen aan de traditie kun jij je kind helpen met minder stress de Sinterklaastijd door te komen. En zo blijft het voor iedereen leuk en gezellig.

—-

Na een drukke dag  kun je je kind helpen bewust ontspannen naar bed te gaan met mijn boek ‘Lekker slapen, doe ik zo!’

Je kunt een inkijkje van dit boek, inclusief 2 gratis activiteiten aanvragen via deze link.

Of bestel meteen het hele boek voor 14,95 zodat het naast je kind op het nachtkastje kan liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *