Wat als je jouw probleem juist kan oplossen door je NIET krachtig op te stellen?

Hoe heerlijk als je je krachtig voelt; Dat het door je heen borrelt en bruist en niets je tegen zou kunnen houden! Dan ben je laaiend enthousiast over iets en ga je vol overgave en toewijding aan de slag. Je voelt je helemaal ‘on top of it’ en de levensenergie stroomt door je heen!

Dan merk je het ook als je DAT juist niet voelt. Dan lijk je niet vooruit te branden, lijkt niets te lukken. En zie je telkens maar niet DE oplossing.

Ik merk het zelf zo sterk, dat het bijna pijn doet als ik me niet krachtig voel. Dan is mijn wil zo sterk, dan blijf ik maar zoeken en smachten….

Ik merk het dus heel sterk bij mezelf als ik in zo’n neerwaartse periode zit. Maar inmiddels ben ik er wel wat aan gewend en weet ik dat het leven in golvende bewegingen gaat. Dit wetende geeft rust en vertrouwen en voedt mijn doorzettingsvermogen. Want ik weet dat er ook weer een andere periode gaat komen!

En toch zijn die ‘neerwaartse’ perioden intens natuurlijk. Want ik ben dan uitstekend in staat… mezelf lekker tegen te houden. Ik ga geen hulp zoeken, want ik laat me tegenhouden door schaamte. Ik vind mezelf zielig en denk dat ik het voor altijd dan maar moet ondergaan. Dat het me nooit zal lukken. En ondertussen blijft de wens en hoop op verbetering. Op dat er iets veranderd. Maar wat dan????

De juiste plek

Inmiddels heb ik bemerkt dat JUIST als ik op een dieptepunt lijk te zitten, als ik me echt helemaal gevangen voel, ik precies op de goede plek ben; pal voor een doorbraak.

Ik ga dan zitten en schrijven. (Schrijven is mijn medicijn 😉 ) En tijdens het schrijven komen er vragen en ga ik een ‘gesprek aan’ met mijn inwendige ik. En iedere keer, steevast, komt de vraag ‘is dit probleem van mij’? Altijd komt er een antwoord.

Bij dit antwoord probeer ik mijn hersenen tot stilte te manen, en me alleen maar op luisteren in te stellen. Ik laat het antwoord uit mijn innerlijk opkomen. Het biedt me ALTIJD inzicht. Het geeft me altijd precies wat ik nodig heb.

Magisch moment

En dan gebeurt er iets magisch: mijn probleem implodeert!

Imploderen, ik kan het niet anders benoemen. Het lost op, zonder dat ik weet wat ik moet doen. Zonder een stappenplan. Zonder een oplossing. Zonder mijn kracht in te hoeven zetten om dit of dat te doen. Het heft zichzelf gewoon op!

Wat gezien wilde worden, is gezien. En het is gelijktijdig het antwoord wat ik nodig had om verder te kunnen. Om me niet langer gevangen te voelen.

Dit is waar ik mijn klanten ook bij begeleid in de training ‘Schrijf een nieuw verhaal over jezelf’. Ik kan namelijk ook bij anderen hun kracht én de struggle waarbij ze die kracht toepassen zien als het ware. Ik help je het gesprek met jezelf aan te gaan, door hele gerichte vragen te stellen, als dit jouzelf niet zo goed lukt.

In ben in staat jouw ‘route te helpen doorkrochten’ zodat jij precies aankomt bij de plek, waar jij ook zo’n implosie gaat ervaren. En in de ruimte die daarna overblijft, kun jij jouw nieuwe verhaal over jezelf gaan schrijven – of tekenen- .  (En ook hier ondersteun ik je bij tijdens de training).

Jouw potentie

Ik zie jouw kracht. En ik zie hoe je die nu ‘averechts’ inzet.

Dus ik zie ook wat je aan potentie hebt. En wat kan gebeuren als je die kracht zo in weet te zetten, dat het vóór je, ten gunste van jou laat werken.

Dat is waarom mensen pas vaak na tijden zoeken bij mij komen. Ze hebben al zo veel geprobeerd, bij andere coaches en therapeuten. Zo lang doorstrijd, juist omdat ze zo krachtig zijn!

En ook al klinkt het waarschijnlijk onlogisch; juist deze zoektocht heeft er aan bijgedragen dat je uiteindelijk bij mij terecht komt. Het is helemaal goed geweest. Pas dan, als blijkt dat therapieën toch niet afdoende helpen, als het net niet de kern raakt, dan merk je dat je in je diepste dal komt. Dat het tijd wordt het op een andere manier aan te pakken. Dat we niet je kracht gaan inzetten, maar uitnodigen je kracht even te parkeren, zodat ruimte ontstaat voor de implosie.

Wil je meedoen met de training Schrijf een nieuw verhaal over jezelf, op vrijdag 1 maart 2019 organiseer ik deze populaire training weer. Bij deelname nodig ik je uit voor een besloten FBgroep zodat jullie eventueel kunnen carpoolen (de ervaring leert dat mensen uit heel Nederland aan deze trainingen deelnemen!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *