Als je een uitdaging in je leven aangaat vanuit de intentie ‘wat wil mij dit BRENGEN’? Welke les GEEFT het aan mij?’ dan klinkt dat mooi en spiritueel en alles, maar dan gaat het er wel van uit dat je in de ontvangst stand staat.
Of kunt staan.
Heel veel mensen vinden het al moeilijk in de ontvangst stand te staan als het gaat om een complimentje, of iets meer fysiek als een bos bloemen te KRIJGEN.
Herkenbaar voor jou?
Een onverwacht complimentje krijgen, is een bonus.
Het meest fijn is het natuurlijk als er geen verwachting, dus afhankelijkheid, van jou ligt naar een ander; dat je je eigen leven fijn inricht voor jezelf.
Dat jij daar je verantwoordelijkheid in NEEMT.
Wanneer je in je leven met een ‘uitdaging’ te maken krijgt, dan kun je de intentie hebben (je mind setten naar:) dat in die uitdaging een boodschap zit voor jou.
Wat je hiervoor nodig hebt is draagkracht; de draagkracht dat je jezelf in de ontvangst stand kunt zetten.
In de ontvangst stand kun je namelijk een les KRIJGEN.
Vrouwelijk en mannelijk
Hierboven gebruik ik veel werkwoorden die een meer passief of juist actief karakter lijken te hebben. Ontvangen en krijgen zou je als passief kunnen betitelen, nemen wordt vaak geassocieerd met een actieve houding.
Vaak kennen we deze indeling van actief en passief toe aan ‘mannelijke’ of juist ‘vrouwelijke’ typeringen. Maar besef je; actieve en passieve werkwoorden zijn van ons allemaal.
En: iedereen heeft een vrouwelijk en een mannelijk deel in zich!
Kunnen ontvangen is niet hetzelfde als passief zijn. Sommige mensen vinden het heel pittig om zomaar iets te kunnen aannemen. En ontvangen, puur om het ontvangen, zonder dat je dan meteen weer iets terug hoeft te doen of beloven, kan voor hun echt een werkwoord zijn.
Nemen, een plek innemen, je verantwoordelijkheid nemen, neigt naar actieve (en wellicht daarmee associeer je mannelijke kwaliteiten) houding. Maar soms is juist het innemen van je plek, van het nemen van je verantwoordelijkheid juist het stil blijven staan op één punt, op jouw standpunt.
Herken je dit bij jezelf?
Zelf had ik bijvoorbeeld een negatieve lading bij het (mijn) verantwoordelijkheid nemen.
Ik had niet goed geleerd dat nemen hierbij mag, moet zelfs.
Ik stelde me te afhankelijk op.
Ik had ergens onbewust bedacht dat ik pas mijn verantwoordelijkheid KON nemen, als aan randvoorwaarden (die volgens mij buiten mijn invloed en macht lagen) was voldaan.
Ik nam geen verantwoordelijkheid voor mijn eigen ontspanning.
Voor gezond eten.
Voor het fijn maken voor mezelf.
Ik stelde me te afhankelijk op.
Ik wist niet hoe ik in de poneerstand, in de neemstand, in de actief me toe eigenen stand kon gaan staan.
Dus, ik mag nog wat leren. En ik gun het mezelf dat dat met vallen en opstaan mag.
Het is nooit te laat voor een nieuw verhaal over jezelf!
In liefde,
Ans Rozendal
Woordfluisteraar & HSPcoach
Ben jij ook toe aan nieuwe woorden en verhalen over jezelf? Ik heb al tig mensen geholpen via individuele sessies en groepstrainingen on-line of live. Voel je welkom! mail voor een afspraak ans@studiosprankel.info of check het aanbod