Zo krijg jij je dromertje in de actiestand

 

Het is tijd om naar school te gaan. Je zegt tegen je kind de spullen te pakken en de jas aan te doen. Maar je merkt dat je kind alleen maar naar je kijkt. En je wezenloos blijft aanstaren zonder iets te doen. Hoe dring je dan toch door?

Vol hoofd

Als je kind een hele drukke periode heeft kan het zo maar zijn dat zijn hoofd vol zit. Misschien komt zijn verjaardag er bijna aan. Een schoolreisje, Sinterklaas, Kerst, deze hele feestmaandendrukte! En dan zit dat hoofd vol met emoties, gebeurtenissen en vooral spanning.

Het zit zo vol, er past letterlijk even niets meer bij. Dus je kind kan je aankijken en lijkt te horen wat je zegt. Alleen jij merkt dat het niet doordringt. Dan opeens valt jou ook de ‘wezenloze’ blik op.

Je kind helpen

Als je kind al zo veel drukte of spanning voor iets heeft, help je hem door minder van hem te  verwachten. Minder taakjes te geven. Wat extra te helpen bij dingen die hij eigenlijk al lang zelf kan.

Zo kun je vragen: ‘wat wil je op brood?’ Maar je helpt hem door de keuze al te beperken ‘wil je kaas of worst op brood’.  Of zelfs ‘ik weet dat je graag kaas op brood eet, zal ik dat nu voor je maken? ‘

Terugval in ontwikkelingsniveau

Je kind weet heel goed hoe het de knoopjes vast maakt van de blouse, dat het zijn gymtas mee moet naar school.

Maar het is ook zo fijn als jij het dan nog even af en toe voor hem doet.

Soms zie je zelfs, als je kind heel veel spanning heeft, dat hij als het ware teruggaat naar een vorig ontwikkelingsniveau. Het veters strikken lukt opeens niet meer. Je kind lijkt opeens niet meer zindelijk. Het wil meer getild worden. In eerste instantie is dat dus niets ernstigs, maar dat is een ‘coping’ strategie; de net verworven vaardigheid is nog best lastig. Dus je kind grijpt terug naar veiligheid en dat is de ontwikkelingsfase die vaak bij een vorig niveau hoorde.

Geen onwil

Uit bovenstaande mag blijken dat je kind niet onwillig is. Het is belangrijk om dit te beseffen! Je kind gaat niet weer expres in bed of broek plassen. Het is niet om te zeuren dat je kind vraagt de veters te strikken terwijl hij dit al maanden kan. Het is gewoon even teveel.

Je zult zien dat als jij hierbij rustig blijft, niet-verwijtend, dat je kind na verloop van tijd weer ‘terugkomt’ in het ontwikkelingsniveau dat hij al had. Maar dan moet eerst de bijzondere activiteit voorbij zijn!

Toch naar school

Je merkt dus aan alles dat je kind veel ‘aan zijn hoofd heeft’. Maar het is onderhand wel tijd om in te pakken want school begint zo. Of je moet naar de crèche want je werk begint bijna.

Hoe krijg je je kind dan ‘in de actie-stand’?

Het is zinvol om even in het hier en nu te komen! Dit kun je zo doen:

Roep de naam van je kind. Zeg ‘doe eens mee’.

Je klapt dan 3x in je handen.

Stampt 3x met je linker voet op de grond.

Dan 3x met de rechtervoet.

Dan vraag je je kind de volgende ‘gekke knoop’ te maken terwijl je het weer zelf voordoet;

Spreid je benen iets.

Doe 1 arm tussen de benen door naar achteren.

Pak met de andere hand die hand vast.

En doe zo een paar stappen.

En laat weer los.

Adem uit.

Zo en nu alles pakken om naar school te gaan.

(En je zult merken dat je kind nu wel de spullen gaat pakken!)

—-

Na een drukke dag  kun je je kind helpen bewust ontspannen naar bed te gaan met mijn boek ‘Lekker slapen, doe ik zo!’

Je kunt een inkijkje van dit boek, inclusief 2 gratis activiteiten aanvragen via deze link.

Of bestel meteen het hele boek voor 14,95 zodat het naast je kind op het nachtkastje kan liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *